Toegevoegde waarde van digitale revalidatietoestellen binnen ziekenhuizen

Welke meerwaarde kan Matti bieden binnen de context van een ziekenhuis?

Het aantal patiënten dat dagelijks door een therapeut wordt behandeld ligt over het algemeen een pak hoger binnen de context van een ziekenhuis. Door bepaalde onderdelen van het revalidatieproces te automatiseren/ versnellen via nieuwe (digitale) toepassingen, wordt het echter mogelijk om tijd te winnen voor zowel de revalidant als de therapeut. Hierdoor kan een kwaliteitsvolle en vooral aangename therapie worden gegarandeerd voor beide partijen.


De werking van de kinesitherapie binnen ziekenhuizen is bijzonder uiteenlopend. Afhankelijk van het soort instelling kan binnen deze context beroep worden gedaan op de  kinesitherapeut voor de revalidatie van een breed aanbod aan patiënten (en dit bij zowel  ambulante als opgenomen revalidanten). Het aantal individuen dat per dag behandeld dient te worden, ligt dan ook relatief hoog. Hierdoor kan  de duur van een behandelsessie soms te kort  zijn voor de patiënt en daarbij een hoge werklast  geven aan de therapeut. Bij revalidatietrajecten  waarbij een bepaalde dagelijkse routine wordt gevolgd, kunnen digitale oefentoestellen met aangepaste schema’s echter een eenvoudige  oplossing bieden voor dit probleem. In dit artikel demonstreren we aan de hand van een concreet  voorbeeld hoe onze drukgevoelige oefenmat  (Matti) directe winst kan opleveren voor zowel  revalidant als therapeut.

In Tabel 1 lijsten we kort even schematisch op hoe een gebruikelijke therapiesessie verdeeld kan worden doorheen de tijd. In een standaardschema wordt de therapeut verwacht om bij elk element doorlopend betrokken te zijn, terwijl dit in de praktijk niet altijd noodzakelijk is.

Door Matti te gebruiken in de praktijk gaat dit schema er echter anders beginnen uitzien (te zien in tabel 2). Dit voorbeeld geeft mooi weer hoe en waar Matti specifieke tijdswinst kan opleveren. Door de gebruiksvriendelijkheid van het Creative Therapy-platform en de mogelijkheid om een sequentie aan verschillende oefeningen en motorische tests te automatiseren, wordt de tijd voor het opzetten en uitleggen van de oefening sterk gereduceerd. 

De patiënt wint ongeveer 3 minuten aan extra oefentijd per sessie, of zo’n 27 minuten over 9 sessies. terwijl de therapeut door de automatisatie van bepaalde elementen binnen de oefentherapie bijna 15 minuten per sessie kan winnen. Door de opstelling en nabespreking te vereenvoudigen, komt er ook meer tijd vrij om effectief aan de slag te gaan met de oefeningen. Door de continue feedback die Matti zowel aan patiënt als therapeut voorziet, hoeft de therapeut niet doorheen het hele oefenproces aanwezig te zijn. Het aantal repetities van een specifieke oefening wordt dan bijgehouden door Matti. De therapeut kan sporadische bijsturingen geven maar is niet langer nodig om het hele proces tel per tel bij te wonen. Op dagelijkse basis (met zo’n 10 sessies per dag) kan dit resulteren in een dagwinst van 2,5 uur. Deze tijd kan dan ingezet worden bij andere patiënten of om andere ondersteunende taken uit te voeren.


Conclusie / TLDR 

Kort kunnen we dus stellen dat het gebruik van Matti  kan zorgen voor: 

- Extra oefentijd voor de patiënt 

- Efficiëntere, concretere feedback en verslaggeving 

- Netto tijdswinst voor de therapeut 

Indien je nog meer informatie wenst omtrent dit thema kan je ons steeds contacteren via: 

arno@mycreativetherapy.com 

Samen kunnen we dan kijken hoe Matti jouw organisatie kan helpen ondersteunen!


Untitled UI logotextLogo
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
We care about your data in our privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.