Revalidatie van Maria na val in WZC

  • Residente in een woonzorgcentrum
  • Pijnproblematiek na lichte val
  • Moeizaam bewegen van schouder, pols en heup

Twee weken geleden kwam Maria ongelukkig ten val in de gang van het woonzorgcentrum waar ze verblijft. Sinds dit voorval heeft ze te kampen met aanhoudende pijn ter hoogte van haar beide schouders, rechterheup en -pols. Hoewel de beweeglijkheid van de gewrichten gelukkig onaangetast bleef, liep Maria door het vallen een duidelijke bewegingsangst op. Ze probeert zelf zo weinig mogelijk te bewegen en werd zo op zeer korte tijd bijzonder hulpbehoevend. Om die reden blijft ze nu vaak alleen op haar kamer, waardoor ze zich eenzaam en geïsoleerd begint te voelen. Door dit isolement wordt ze snel neerslachtig en is ze moeilijk te motiveren voor haar dagelijkse therapie.

Handknijpkracht is één van de belangrijkste biomarkers voor de gezondheidstoestand van een patient te bepalen.
(Bohannon R. W. (2019). Grip Strength: An Indispensable Biomarker For Older Adults. Clinical interventions in aging, 14, 1681–1691.)
  • Algemene activatie bovenste ledematen
  • Verbeteren van de stabiliteit in de rechterpols
  • Herwinnen zelfvertrouwen in eigen beweging
  • Herwinnen van zelfstandigheid

Helicopter Runner

Bij deze oefening is de therapeut in staat om de gewenste bewegingsrichting en amplitude op voorhand te bepalen. Zo kan Maria specifiek oefenen binnen de basisbewegingen van haar pols en ook haar handknijpkracht versterken. Door Maria bijvoorbeeld te vragen om de hand te pro- en supineren tijdens de kallibratie van de oefening, worden de bewegingslimieten bepaald op basis van haar specifieke mogelijkheden of de limieten die de kinesitherapeut zelf opstelt. Deze oefening is eenvoudig te begrijpen en laat toe om de focus volledig te leggen op de juiste uitvoering van de beweging. Om de handknijpkracht te verbeteren is er zelfs een mogelijkheid om de hoogte van de helikopter te doen stijgen of dalen door herhaaldelijk in Squeezi te knijpen aan wisselende snelheden.

Photo wiper

Aan de hand van deze oefening kan Maria op een aangename manier haar volledige bewegingsbereik herontdekken. Aan de hand van grote armbewegingen kan ze verschillende afbeelden tevoorschijn toveren, waarover ze vaak zelfs een kleine anekdote deelt met de therapeut. De diversiteit aan beelden houdt haar betrokken tijdens de therapie en ze is steeds benieuwd naar welke foto ze ditmaal zal doen verschijnen. 

Bingo

Doormiddel van deze toepassing kan Maria op een ludieke manier opnieuw worden geïntroduceerd binnen het groepsgebeuren van het woonzorgcentrum. Het Bingo-spel laat haar toe om aan de hand van grote draaiende bewegingen een virtuele molen aan te sturen die na een vast aantal rotaties een nummer produceert waarmee de andere bewoners hun bingo-kaarten proberen te vullen. Andere bewoners kunnen eenvoudigweg deelnemen door de Squeezi even over te nemen van Maria, zodat ook zij op zoek kan gaan naar de juiste getallen.

Aangezien Squeezi via de velcro-band eenvoudig kan worden vastgemaakt aan de onderbenen en enkel, kan dit spel zelfs gespeeld worden door fietsbewegingen te maken op bijvoorbeeld een zetelfiets. De mogelijkheden zijn onbeperkt en kunnen zorgen voor een ludieke groepsactiviteit waarbij iedereen kan deelnemen.

Untitled UI logotextLogo
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
We care about your data in our privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.