Revalidatie bovenste ledematen na hersenletsel

Revalidatie van Pieter, 38 jaar

Pieter kwam enkele weken geleden terecht in een verkeersongeval waarbij hij een traumatisch hersenletsel opliep. Door dit letsel ontstonden uitvalsverschijnselen aan de rechterzijde van de romp en de rechterarm en pols. De revalidatie van zijn schouder en arm zorgde al voor significante verbeteringen, maar de kracht en functionaliteit van zijn hand blijven eerder beperkt.

Om de spierfuncties en activiteiten van de hand op een interactieve en motiverende manier te trainen, gebruiken de therapeuten ook Squeezi.

Helikopter-spel:

Bij het helikopter-spel kunnen specifieke bewegingen van de pols worden ingesteld als bewegingsparameters. Daarnaast kan met behulp van de druksensor in Squeezi ook specifiek geoefend worden op de algemene handknijpkracht en zogenaamde ‘pinching’ van de individuele vingers en duim.  

Door de bewegingen op de juiste manier uit te voeren kan de positie van de bol op het scherm worden gecontroleerd. De hoogte van de bol wordt bepaald door een continue trage en aanhoudende beweging, of net door snelle herhalingen eenzelfde beweging. Deze bewegingsparameters kunnen doorheen eenzelfde spel worden aangepast via het pauze-menu zodat de Pieter steeds in de flow van het spel blijft.

Concreet wordt bij hem gekozen om te werken met de:

Algemene aangehouden knijpkracht

  • Dit laat Pieter toe om real-time feedback te zien tijdens het uitvoeren van de oefening.
  • Individuele pinching met de wijsvinger, middelvinger en ringvinger - pink worden op dezelfde manier geoefend, al wordt de gevoeligheid van de Squeezi uiteraard aangepast aan de mogelijkheden van de individuele vingers.

Gecontroleerde bewegingen

  • Palmaire flexie en extensie van de pols
  • Supinatie en pronatie van de bovenarm
  • Laterale deviatie  van de pols

Ontdek het spel hier

Rol de bal spel:

Alle bewegingsrichtingen worden samengebracht in dit spel. Door de Squeezi te beweging over de drie vlakken kan Pieter het doolhof zodanig manipuleren dat de bal richting de uitgang rolt. Door de verschillende bewegingsassen en de real-time feedback, stelt dit spel de therapeut in staat om de proprioceptie en controle van de pols verder te oefenen. De complexiteit van het doolhof kan eenvoudigweg worden verhoogd bij aanvang of tijdens het uitvoeren van de oefening.

Ontdek het spel hier

Untitled UI logotextLogo
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
We care about your data in our privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.